Traditioneel wordt op de bijeenkomsten van LUNB de avond begonnen met het drinken van thee. Daarbij wordt geserveerd een hoge herensoes.
In "Als de dag van Gisteren", Honderd jaar Friesland, de Friezen en hun huis en erf, deel 18, pag. 430 staat hierover:
"Men kende (naast de legendarische sûpenbrij -PD-) nog meer bijzonder voedsel: kievitseieren, nagelkaas, komijnekaas en de oprechte Friese schapekaas, het liefst op roggebrood gegeten, suikerbrood en melk met een beetje kaneel en veel sterke thee en al de zoete koekjes en koeken waar veel Friezen dol op zijn, zoals de Sneker drabbelkoeken, Friese dúmkes, oranjekoek, boffert of poffert, kalverpoot, suikerlatten en de beroemde hoge herensoes: een hoge en lege soes met een bitterkoekje, die steevast op een zondagse visite geserveerd werd. Het was de gewoonte dat de gasten zelf eerst de soes opentrokken, daarna vulden met het bitterkoekje, het geheel vervolgens platsloegen en dan pas nuttigden. De herensoes was een artikel dat door de bakkers op zaterdag in grote hoeveelheid gebakken werd. Tegenwoordig is er nog slechts hier en daar een bakker die - op verzoek - voor dit doel een aantal hoge en lege soezen kan en wil bakken."
Eén van die bakkers was bakker Buwalda aan de Grote Breedstraat te Dokkum, jarenlang onze vaste leverancier. Nadat dit bedrijf op 29 januari 2005 wegens gebrek aan opvolging is beëindigd, was bakker Buwalda zo vriendelijk ons het recept en de vormpjes voor deze soezen ter beschikking te stellen. Daarmee hebben de gastheren enige tijd de soezen in eigen beheer vervaardigd. Sinds december 2007 worden de soezen weer door een bakker vervaardigd, Eddy de Jong, Grote Breedstraat 33.