Atelier template

Menu
  • Home
  • Ons Verhaal
    • Oprichtingsjaar
    • Dirigerende Leden
    • Lezende Leden
    • Het gezelschap in de Tweede Wereldoorlog
    • Rol van vrouwen
    • De herensoes, hoge soes of klapsoes
    • De stenen pijpen
    • Over Lustrum- en andere vieringen
    • Literatuur
  • Leden
    • Alle Leden
    • Dirigerende Leden
  • Archief
  • Contact

Atelier template

  • Home
  • Ons Verhaal
    • Oprichtingsjaar
    • Dirigerende Leden
    • Lezende Leden
    • Het gezelschap in de Tweede Wereldoorlog
    • Rol van vrouwen
    • De herensoes, hoge soes of klapsoes
    • De stenen pijpen
    • Over Lustrum- en andere vieringen
    • Literatuur
  • Leden
    • Alle Leden
    • Dirigerende Leden
  • Archief
  • Contact

Herensoes

klapsoesTraditioneel wordt op de bijeenkomsten van LUNB de avond begonnen met het drinken van thee. Daarbij wordt geserveerd een hoge herensoes.

In "Als de dag van Gisteren", Honderd jaar Friesland, de Friezen en hun huis en erf, deel 18, pag. 430 staat hierover:
"Men kende (naast de legendarische sûpenbrij -PD-) nog meer bijzonder voedsel: kievitseieren, nagelkaas, komijnekaas en de oprechte Friese schapekaas, het liefst op roggebrood gegeten, suikerbrood en melk met een beetje kaneel en veel sterke thee en al de zoete koekjes en koeken waar veel Friezen dol op zijn, zoals de Sneker drabbelkoeken, Friese dúmkes, oranjekoek, boffert of poffert, kalverpoot, suikerlatten en de beroemde hoge herensoes: een hoge en lege soes met een bitterkoekje, die steevast op een zondagse visite geserveerd werd. Het was de gewoonte dat de gasten zelf eerst de soes opentrokken, daarna vulden met het bitterkoekje, het geheel vervolgens platsloegen en dan pas nuttigden. De herensoes was een artikel dat door de bakkers op zaterdag in grote hoeveelheid gebakken werd. Tegenwoordig is er nog slechts hier en daar een bakker die - op verzoek - voor dit doel een aantal hoge en lege soezen kan en wil bakken."

Eén van die bakkers was bakker Buwalda aan de Grote Breedstraat te Dokkum, jarenlang onze vaste leverancier. Nadat dit bedrijf op 29 januari 2005 wegens gebrek aan opvolging is beëindigd, was bakker Buwalda zo vriendelijk ons het recept en de vormpjes voor deze soezen ter beschikking te stellen. Daarmee hebben de gastheren enige tijd de soezen in eigen beheer vervaardigd. Sinds december 2007 worden de soezen weer door een bakker vervaardigd, Eddy de Jong, Grote Breedstraat 33.

Recept

Recept voor het maken van 12 klapsoezen:

Oven voorverwarmen op 240 graden. 
Benodigdheden: 300 cc water 150 gram roomboter 1,5 gram zout 150 gram patent broodbloem 300 cc eieren (dit zijn ongeveer 6 eieren, maar het volume geeft de doorslag).
Water, roomboter en zout aan de kook brengen Daarna al roerend de bloem toevoegen (droogkoken) Dan eveneens al roerend (beetje bij beetje) de eieren toevoegen. Het beslag mag beslist niet van de lepel aflopen! Vóór het gebruik de vormpjes invetten. 
Door het vele gebruik zijn de vormpjes een beetje ingebrand, dit beslist niet proberen te verwijderen, dus GEEN ZEEP!!! 
Daarna de vormpjes vullen tot de zwarte rand.

Oventijd een half uur.

© 2023 Lunb