Op 29 maart 1942 wordt ten huize van broeder Zwart een bijzondere vergadering gehouden, waarbij alle leden aanwezig zijn. De voorzitter memoreert de bijzondere reden voor de vervroegde datum van deze vergadering, namelijk de instelling van de Cultuurkamer.
Uit de notulen:
Daarna wordt overgegaan tot de zeer belangrijke bespreking i.v.m. de instelling van de Cultuurkamer. Door br. Zwart worden inlichtingen gegeven omtrent de verordening betreffende de instelling van die kamer. Er blijkt, dat 't leesgezelschap zich moet aansluiten bij het Letterengilde, wil het de werkzaamheden blijven voortzetten.
Besloten wordt, om niet tot aansluiting over te gaan en geen portefeuille meer bij de lezers te bezorgen. Verder, om de lezers met dit besluit op de hoogte te stellen en de portefeuille in te houden. Aan de lezers zal een kwitantie voor 1/4 van het jaar worden aangeboden. Met ingang van heden worden alzoo alle werkzaamheden stopgezet. Nader wordt besloten geen kwitanties aan te bieden. Daarna wordt de vergadering gesloten.
De eerste officiële vergadering hierna werd gehouden op zondag 3 juni 1945 ten huize van br. K. Postma. Uit de notulen van deze vergadering:
Op 29 Maart 1943 (sic!) werd besloten , de werkzaamheden van het leesgezelschap te staken, omdat de leden zich niet wenschten aan te sluiten bij het "Letterengilde", een afdeeling van de door de Moffen gestichte Cultuurkamer. Intusschen gingen de geregelde samenkomsten der Kransbroeders zoveel mogelijk door, totdat in het laatste kwartaal vòòr de bevrijding de samenkomsten wegens gebrek aan brandstof, verlichting, thee, koffie en verdere dranken (...) moesten worden gestaakt. Notulen werden uiteraard van de onofficieel gehouden samenkomsten niet gemaakt. In September 1943 trad een nieuw lid toe B. de Jong, schoolarts alhier.
Op 3 juni 1945 kwam het gezelschap voor het eerst weer officieel bijeen ten huize van Br. Postma. Aanwezig waren Vonck, K. van der Laan, Postma, Zwart, Kooi, Tiessens en Kuipers. Br. de Jong was verhinderd. De voorzitter br. Postma opent met een woord van welkom. Hij sprak er zijn blijdschap over uit, dat wij weer in vrijheid kunnen samenkomen, we zijn er allen goed afgekomen; we kunnen nu weer openlijk vergaderen en notulen van onze samenkomsten maken, we zullen deze zomer niet meer samenkomen, maar na de vacantie in September de oude traditie weer voortzetten. Of wij ook weer hetzelfde werk en op dezelfde wijze weer ter hand zullen nemen is een vraag, die dan moet worden besproken. Wij zijn officieus het laatst samengeweest op 5 december 1944 bij van der Laan, die toen 25 jaar getrouwd was, welk feest, ondanks bezwarende omstandigheden, luisterrijk gevierd werd. Hetzelfde had plaats in 1943 (1 April) toen br. Vonck het feit herdacht dat hij 25 jaar geleden arts werd. Ook dit feest had ten ten huize van br. van der Laan plaats.
We hebben gedurende de oorlogsjaren zo goed mogelijk onze werkzaamheden voortgezet, we zijn allen met onze gezinnen gespaard gebleven, wel hebben 2 onzer broeders (Vonck en Postma) een tijdlang vacantie gehad, die zij gedwongen doorbrachten in het Huis van Bewaring te Leeuwarden (tw van 10 en 11 Maart 1945 - 13 April dav.) doch schadelijke gevolgen hebben zij daarvan niet ondervonden. Na dit openingswoord gaat men over tot de gewone werkzaamheden.
Een zoon van br. Tiessens schrijft in 2005 over deze periode: "De onderlinge contacten van de leden van LUNB waren in het stille Dokkum van 40-45 vrij intensief. Zo herinner ik me, dat wij bij Zwart gingen logeren toen mijn jongste broer in 1945 werd geboren."